Kommunikation skal skabe adfærd – ellers er det ikke besværet værd. Udfordringen er at ramme det øjeblik hvor din målgruppe kan påvirkes: Der hvor din kommunikation faktisk gør en forskel. Læs historien om den listige låsesmed, der har forstået netop det.

Kommunikation handler om at formidle en viden og indsigt, der kan påvirke og ændre vores handlinger. Alt lige fra store kampagner til faceren på strøget agerer efter den samme logik: Ved at give målgruppen indsigt i et specifikt emne, har vi mulighed for at påvirke holdninger og adfærd til selvsamme. Måden vi tilrettelægger vores kommunikation på er selvfølgelig forskellig, og bør tage afsæt i mange forskellige virkemidler, men målet er altid at skabe en bestemt adfærdsændring.

Udfordringen er, at vi mennesker er temmelig impulsive, og sjældent handler på et oplyst grundlag. Jeg ved godt, at bananer er sundere end en marsbar, men det tæller ikke, når jeg handler ind kl.17 og er træt og sulten og egentlig gerne bare vil hjem. Det er en af grundende til, at oplysningskampagner sjældent flytter særlig meget, da de oftest fokuserer på viden i stedet for adfærd. Og frem for alt: Store kampagner har svært ved at ramme ned i den specifikke kontekst, hvor vi træffer vores valg.

Den listige låsesmed

Hvis vi skal flytte rundt på noget og skabe en bestemt adfærd, er det nemlig nødvendigt at ramme det øjeblik, hvor der er overensstemmelse mellem din målsætning som afsender og mit aktuelle behov som modtager. Lad os tage et eksempel:

For et par uger siden havde jeg brug for en låsesmed. Vinterkulden havde for alvor startet sit korstog mod åbne jakker og gummisko, og havde åbenbart også vist sig at være en prøvelse for min hoveddør, der ikke længere ville åbne og lukke ordentligt. Døren bandt, og låsen kunne i øvrigt også godt trænge til at blive smurt.

LåsesmedNormalt ville jeg tage min telefon, åbne min browser og søge på “låsesmed aarhus”. Herefter ville jeg vanligt tage et af de første og (måske) bedste resultater, typisk en af de der betalte annoncer, der altid ligger øverst i søgeresultaterne.

Men ikke denne gang. I stedet kunne jeg nemlig nøjes med at tage min telefon, og ringe til Midt Låse, der havde været så listige at sætte deres telefonnummer diskret ved dørhåndtaget. Tænk en gang; alverdens marketing og adwords-annoncer blev tæsket sønder og sammen af et klistermærke.

Hvad du kan lære af låsesmeden

Det virker, fordi låsesmedens kommunikation ligger i direkte forlængelse af min handling, og derfor har optimale muligheder for at påvirke min adfærd. Det er også derfor, at oplysningskampagnerne sjældent skaber andet en synlighed (som også er det, de bliver målt og evalueret på), men sjældent skaber adfærdsændringer.

Der findes en perfekt timing for din kommunikation, hvis du vil ændre på din målgruppes adfærd. Det handler om at analysere sig frem til de handlingsøjeblikke, hvor du har størst potentiale for at ramme et aktuelt behov hos målgruppen – der hvor din modtager er mest påvirkelig.

 

Oprindeligt udgivet på spacey.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *