Igår kom det frem, at mængden af nye tweeps er faldende i forhold til tidligere. Som altid er nye tal og statistikker en historie i sig selv, men i princippet er brugerantallet ligegyldigt, hvis du ellers har styr på dit formål. Nuvel, det er en god anledning til at kaste koldt vand i ansigtet, og se om det er tid til at gentænke din digitale kommunikation.

Twitter har især det sidste års tid udviklet sig hurtigt, og er i høj grad blevet et strategisk medie for både journalister, politikere, virksomheder og meningsdannere i det hele taget. En udvikling der på mange måder er et hint om, at de enkelte medier bliver mere og mere specialiserede, i takt med at der kommer flere og flere af dem.

Brugertallene er faktisk lidt ligegyldige, fordi alle meningsdannerne efterhånden er på Twitter. Stefan Bøgh-Andersen på b.dk (Twitter tager en slapper)

Hvor væksten i antal brugere er stagneret, har mediets formål og brugskontekst til gengæld udviklet sig hurtigt. Politikere, der mestrer Twitter får plantet deres historier i medierne i real time, og virksomheder, der formår at skabe dialog vinder nye kunder.

Læs også: Twitter? Det er den vej…

Twitter er dermed et blandt mange eksempler på, at udviklingen går i mod en digital tilstedeværelse, der er langt mere strategisk funderet. Efter en årrække hvor det i høj grad har handlet om at komme på og blande sig i de digitale luftlag, er det ved at være tid til at gentænke den digitale strategi. Mange virksomheder har opnået en højere grad af digital modenhed, samtidig med at kunde- og brugermønstre ændrer sig.

 

Gentænk dit digitale formål

Det har McDonalds fx taget konsekvensen af, da de for nylig meldte ud, at alle deres restauranter får deres egen facebookside. Et tiltag, der vakte bekymring i den analoge ende af kommunikationsbranchen (Er det nu klogt, McDonalds) og begejstring i den digitale ende (14.5000 lokale sider på Facebook – det ER klogt, McDonalds). Uanset hvilken analyse man er mest til, er det et sikkert vidnesbyrd om, at det digitale kommunikationslandskab er på vej ind i en langt mere specialiseret og fragmenteret æra.

En tendens der blev forstærket yderligere, da Taco Bell i går viskede tavlen ren, og fjernede alt indhold på Twitter, Facebook og Instagram, for at give fuld opmærksomhed til deres forretning gennem virksomhedens app: Taco Bell Dumps Social Media?. Med al sandsynlighed er der tale om et midlertidigt pr-stunt, men essensen er klar: Sociale medier er taktiske redskaber til at understøtte din forretningsstrategi.

Sociale medier er taktiske redskaber til at understøtte din forretningsstrategi.

Udviklingen i måden vi bruger Twitter og andre sociale medier på går stærkt, og kommer til at gå endnu hurtigere, efterhånden som medierne modnes kommercielt. Hvorvidt du som virksomhed eller organisation formår at lukrere på denne udvikling, afgøres af din evne til at håndtere de enkelte mediers brugskontekst, men også den digitale modenhed i virksomheden eller organisationen. Et grundlæggende element i dine digitale fortælling er, hvordan dit brand kan gøres relevant – både ind i organisationen og ude i det store digitale landskab.

Har du endnu ikke skabt en formålsorienteret struktur for din digitale tilstedeværelse, kan du starte med at forholde dig til nedenstående spørgsmål. Har du allerede en gennemarbejdet digital strategi, skal du huske at revidere den løbende, efterhånden som de eksisterende medier udvikler sig og nye kommer til.

  • Tilgang: Skal du please eksisterende kunder eller hverve nye – og hvilke digitale kanaler egner sig bedst?
  • Analyse: Hvad gør dine konkurrenter – og hvad skal du gøre for at positionere dig ift. deres kunder?
  • Kontaktpunkter: Hvor er du allerede i kontakt med dine kunder – hvor og hvordan giver det bedst mening at etablere nye?
  • Resurser: Dine ambitioner skal selvfølgelig afspejles i tid, budget og tilgængelig ekspertise.
  • Kundefokus: Hvordan kan du hjælpe dine kunder – og hvordan kan du bruge data til opsøgende problemløsning i real time?
  • Indholdsproduktion: Hvilken viden og hvilke historier er vigtige (og mulige) at fortælle?

 

Oprindeligt udgivet på spacey.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *