Du sætter et aftryk, men hvilket? Vi kaster ofte om os med begreber og vendinger, når vi taler om kommunikation, branding og sociale medier. Et af disse begreber er ‘digital tilstedeværelse’, der er afledt af det engelske ‘digital presence’. For lidt tid siden havde jeg en diskussion på twitter om netop denne vending, der ærligt talt virker lidt… ja, alt andet end mundret. I stedet kom vi til at snakke om digitalt nærvær – der på alle måder virker mere relevant.

“Alle – virksomheder som privatpersoner – er tilstede digitalt, hvorfor betydningen for så vidt er udtømt. At være digitalt nærværende er dog en helt anden historie”

Udover den lidt støvede og antikvariske fornemmelse man får af ordet tilstedeværelse, beskriver det meget godt en stor del af vores færden på både hjemmesider, sociale medier og internettet i det hele taget. At være tilstede digitalt er et grundvilkår i dag. Alle – virksomheder som privatpersoner – er tilstede digitalt, hvorfor betydningen for så vidt er udtømt. At være digitalt nærværende er dog en helt anden historie.

Her er det så, at jeg typisk ville kaste om mig med eksempler på best practice og “Sådan bliver du nærværende online” og hele den dyne. Det skal nok komme. Lad mig i stedet benytte lejligheden på at sætte lidt flere begreber på, og udstikke nogle af rammerne for nærværende kommunikation – så tager vi eksemplerne en anden gang.

“…da det ikke længere bare er virksomhedens egen fortælling, men alle led i virksomhedens gøren og laden, der er åben for fortolkning”

Kommunikation på vippen
Et interessant aspekt ved digital kommunikation, som er blevet mere eksplicit med de sociale mediers udvikling, er de skift, der sker i magtforholdet mellem afsender og modtager. Forbrugere, borgere og firmaer indgår i dynamiske netværk, der udgør grundlaget for udvikling og spredning af interesser. Udfordringen for mange firmaer er, at både kunder, borgere og interessenter bliver – eller kan blive – medskabere af ethvert brand. Dette sætter kommunikationen under pres, da det ikke længere bare er virksomhedens egen fortælling, men alle led i virksomhedens gøren og laden, der er åben for fortolkning – hvilket fx minetilbud.dk har været vidne til den sidste uges tid.

“I tilrettelæggelsen af den digitale kommunikation er det derfor ikke bare oplagt, men nødvendigt at være helt skarp på de enkelte mediers præmisser, tone of voice etc.”

Gør den digitale kommunikation nærværende

Digitale platforme, sociale medier, blogs mm. kan bruges på flere forskellige måder i relation til brugerens medskabelse. Ved at gøre de digitale platforme relevante, kan du som virksomhed og brand arbejde aktivt med både at forberede, udvide og forlænge kundens oplevelse af dit produkt eller brugerens engagement i din service. Ved at tænke kollektiv medskabelse ind i din digitale kommunikation, er det muligt at opbygge knudepunkter mellem hvad din virksomhed (virksomhedens medarbejdere, stakeholders m.fl.) anser som brandets kerneværdi, og hvad, kunden, borgeren mv. oplever som relevant eller særligt ved brandet.

I tilrettelæggelsen af den digitale kommunikation er det derfor ikke bare oplagt, men nødvendigt at være helt skarp på de enkelte mediers præmisser, tone of voice etc. Det vi med et engelsk ord kalder affordances, dvs. mediets indbyggede funktionaliteter og kendetegn, der på vidt forskellige måder forstærker og spreder information.

Overvej derfor:

  • Hvordan kan du udvikle den kollektive medskabelse af din digitale kommunikation?
  • Hvordan kan du i højere grad udnytte de enkelte mediers affordances til din fordel?
  • I hvor høj grad favner du relevante målgrupper med en nærværende kommunikationsindsats – og skaber det den ønskede effekt?

Værsgo´. I de følgende artikler vil jeg kigge nærmere på cases og eksempler, der på forskellig vis kan konkretisere ovenstående.

One Reply to “Fra digital tilstedeværelse til digitalt nærvær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *