Newsjacking er kunsten at få vinklet en god historie i medierne til egen fordel. En strategi med stort potentiale som nærmest er blevet en sportsgren blandt virksomheder på sociale medier.

Newsjacking handler kort sagt om at kapre omtale i forbindelse med aktuelle begivenheder. Begrebet er defineret af David Meerman, der som udgangspunkt er målrettet mod de etablerede medier. Især det seneste år er der dog kommet flere og flere eksempler på newsjacking på sociale medier, hvor det nærmest er blevet en sport, i forbindelse med de shitstorms der opstår fra tid til anden.

 

Timing giver taletid

Newsjacking er – når det gøres rigtigt – en effektiv måde at få taletid. Først og fremmest handler det om timing, hvis det skal lykkes at placere en historie i medierne. Det gælder om at ramme det vakuum der ofte er mellem en nyhed opstår, og journalisterne har haft tid til at få det fulde overblik over historien. Hurtig eksekvering er afgørende, og en systematisk overvågning af fx udvalgte begivenheder, hashtags mv. er derfor essentiel.

Et væsentligt element når det kommer til succesfuld newsjacking, er kombinationen af timing og planlægning. Det gælder om hele tiden at holde et vågent øje med begyndende trends og muligheder i mediebilledet. Effektiv og målrettet monitorering af potentielle indsatsområder er derfor nødvendig. Dette seneste eksempel på dette er Nissans indsats forleden, der både gav en del opmærksomhed på de sociale medier, og efterfølgende blev samlet op af nyhedsmedierne – men som også har krævet lang og grundig forberedelse:

Læs også How Nissan Beat Everyone With a Royal Baby Tweet in Just Seven Minutes

 

Virksomheder kähler for deres PR på sociale medier

Det seneste eksempel fra vores egen andedam tager sit udspring fra #vasegate. Som bekendt stak det helt af for nylig, da Imercos webshop ikke kunne håndtere den store efterspørgsel på Kählers jubilæumsvase. Dette førte til heftig aktivitet på Imercos facebookside – hurtigt udråbt til endnu en shitstorm. Helt så galt gik det nu næppe, men det blæste dog en stiv kuling, da der var allermest tryk på.

Interessant var det dog at se, hvor mange små butikker og store brands, der fulgte efter med deres take på #vasegate. Et af de mere vellykkede bidrag kom fra Red Barnet, der godt nok var lidt sent ude i et newsjacking-perspektiv, og måske manglede det humoristiske twist, vi så godt kan lige på de sociale medier. Til gengæld formåede de at sætte fokus på et af deres kerneprodukter (om man så må sige), nemlig deres forestående indsamling. Således indgik deres jubilæumsindsamlingsbøsse som spontant led, i det medietryk de allerede var ved at bygge op omkring deres årlige indsamling.

Se flere mere eller mindre vellykkede bud på vaser her

 

Newsjacking-Carlsberg
Den døde giraf

Et andet godt eksempel stammer fra den lige så velkendte furore der opstod i foråret, da Zoologisk have aflivede en af deres giraffer. Også her var der følelsesladet opstandelse på de sociale medier, og utallige forsøg på at kapre opmærksomheden. Et af de mest vellykkede bidrag, som nok er et af de mest vellykkede herhjemme i det hele taget, kom fra Carlsberg, der ramte en delikat balance mellem timing, humor og frem for alt, fik sat deres produkt i centrum.

Læs også Bengt og barselsvikarens usminkede forsvar

 

#hashjacking

Som en slags underkategori til newsjacking bruges hashjacking til at placere virksomhedens produkter på fx nyhedsmediers hjemmesider ved hjælp af hashtags. Denne strategi er blevet mulig, efterhånden som nyhedsmedier, større events mm. lægger et feed med fx tweets med et bestemt hashtag ind på deres hjemmeside. Eller ved at bryde billedstrømmen under et bestemt hashtag på Instagram. Se eksempelvis hvordan Swiss Airlines har arbejdet med at lave et Instagram take over via hashtags:

Ligesom newsjacking kræver det selvfølgelig den rette timing, vinkling, og måske det vigtigste; en god fornemmelse for, hvad der er go og no go på det specifikke hashtag. Balancen mellem genialt og katastrofalt er ofte hårfin. Ikke desto mindre er der mange muligheder for at arbejde med at blande sig i eksisterende feeds.

 

Har du gode (og gerne danske) eksempler på newsjacking og hashjacking, så skriv dem endelig i kommentarfeltet eller send mig en mail, så vil jeg forsøge at opdatere artiklen løbende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *