Så kom de også på Instagram. Reklamerne, sponsored posts, kært barn har mange navne. Nettet flød straks over med historier for og imod, men det skal vi ikke bruge tid på her. I stedet skal vi se på hvad du kan lære, når det gælder timing af sin entré på sociale medier – og med Instagram som et yderst aktuelt eksempel, for det er ved at være sidste udkald, hvis du vil med på den vogn.

Først lige et hurtigt recap – hvad var det så der skete på Instagram? De sidste par år har mediet for alvor fået fodfæste, og har jævnligt affødt historier om product placement, hvor store Instagram-profiler og kendte mennesker viser og fortæller om diverse produkters lyksaligheder og (måske) bliver belønnet for deres indsats. Således har mediet længe været under kommerciel modning, og dette sidste nye tiltag kommer på ingen måde som en overraskelse – i hvert fald ikke for de virksomheder som har været med fra starten. Men det er et kraftigt vink om, at Instagram for alvor er ved at blive attraktivt i forretningsøjemed.

McDonalds-på-Instagram
At time sin entré på sociale medier

Det handler om timing; det rette sted på det rette tidspunkt og alt det der, men det bliver sværere og sværere at få et overblik over hvor man skal være hvornår, efterhånden som flere og flere medier og sociale platforme kommer til. At det bliver sværere gør det dog ikke mindre vigtigt, for som nedenstående tweet meget rigtigt påpeger, handler det om at komme med på vognen tids nok til, at få erfaring med mediet

 

Lad os kaste et hurtigt blik på den gode, gamle adoptionsmodel der forklarer hvordan, hvorfor og i hvilken grad nye ideer og teknologi spredes over tid og gennem sociale og kulturelle sammenhænge.

DiffusionOfInnovationHumlen i forhold til sociale medier er at ramme en kritisk masse af brugere og eksponenter, så mediet til en hvis grad bliver selvkørende. Vi har set det ske med alle de store sociale platforme, det er nu for alvor sket med Instagram, og det er (muligvis) ved at ske med nye medier som eksempelvis Snapchat.

Det er her, du som virksomhed skal være opmærksom hvis du har ambitioner om at benytte de sociale medier i din kommunikation.

 

You snooze you lose

Det, du skal være opmærksom på, når du overvejer at hoppe med på nye sociale medier og platforme (eller gamle for den sags skyld), er netop hvor mediet er i sin egen modningsproces. Er du først kommet med på Instagram nu vil du sandsynligvis opleve det som en rejse op ad bakke. Det kan godt være, at mediet først nu  har opnået en tilpas kommerciel modning til at være interessant for din forretning, men nu er du allerede langt bagefter i din forståelse af og erfaring med, hvordan mediet håndteres. Jeg har endnu en gang fundet sønnikes farveblyanter frem og tegnet en model.

you-snooze-you-loose-modelIdeen er, at ethvert medie, koncept etc. vokser, breder sig og opnår en kritisk masse (visualiseret ved den opadgående streg), hvorefter det konsoliderer sig og for alvor begynder at lære noget om sig selv, gennem brugernes adfærd og den data de genererer (illustreret ved den vandrette streg).

Det er her du skal med og opbygge erfaring og know how.

Det næste der sker er nemlig enten, at der sker noget nyt (A), tingene stikker i en ny retning og modnes, og du er pludselig bagud på point. Eller B; det hele flopper i bedste Second Life stil, og du rykker tilbage til start.

Uanset hvad der sker, har du vundet. I første tilfælde (A) er du med på bølgen, du kender mediet og har opbygget erfaring med tone of voice, brugerinteraktion mv. Du er er kort sagt allerede på forkant med udviklingen, og kan, hvis du har gjort dit arbejde ordentligt, begynde at høste lidt flere frugter.

I det modsatte tilfælde (B) har du været med, når det gjaldt. Du har sået og høstet, hvad der var at høste, men er også blevet mange værdifulde erfaringer rigere. Hvad der måske er tabt udadtil, er vundet indadtil, for mange af de erkendelse og erfaringer der er opbygget, kan bruges til at kvalificere og målrette en ny indsats på et nyt medie, eller intensivere tilstedeværelsen på eksisterende sociale platforme.

For at vende tilbage til Instagram og deres kommercielle modning, er de netop et billede på ovenstående. Instagram er ved at løfte sig til et nyt niveau, og dem der har været med er nu for alvor på forkant, og resten er for alvor bagud på point. I praksis vil det formodentlig taget noget tid før reklamerne bliver rullet ud for alvor, men selvom du fik muligheden i morgen, vil det ikke give meget mening, hvis du ikke har en tilstedeværelse og know how på mediet.

 

Oprindeligt udgivet på spacey.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *