Optag, upload, GO! Det er ufatteligt nemt at optage video med din mobiltelefon, og lige så nemt at skyde den afsted på sociale medier bagefter – hvis du da ikke streamer direkte. Her er mine bedste tips og tools til at få mere ud af video, når du optager på din smartphone.

Mængden af videoer på sociale medier kører derud af i en tilsyneladende ubrydelig opadgående kurve. Video på sociale medier har aldrig været mere relevant (det skrev jeg faktisk allerede i 2014, og det er ikke blevet mindre sandt siden dengang).

Siden dengang er både tekniske muligheder og sociale medier modnet, og video er i dag en naturlig del af de fleste feeds. I et netop udgivet blogindlæg – The Future of Social Media (And How to Prepare For It): The State of Social Media 2016 Report – starter Ash Read fra Buffer ud med følgende statement:

“Video is about to hit the peak! Now’s the time to get on”

Om han har ret må tiden vise. Sandt er det i hvert fald, at du skal se at komme op på hesten, hvis du ikke er begyndt at lege med videoformat(er) endnu.

Det kunne vi sikkert snakke længe om, men det er jo ikke derfor, du læser med her. Du vil have tips og tricks, vil du. Jeg har brugt det sidste snart halvandet år i mit social media lab på at eksperimentere med at lave video til sociale medier med mobilen.

Her er et overblik over erfaringer, tools og tips til at optage video med mobilen.

Få styr på din historie

Uanset hvad du laver, er det vigtigste selvfølgelig, at du har noget på hjerte. Den gode historie trumfer til enhver tid teknisk kvalitet – vi vil hjælpes, underholdes og gøres klogere af DIG. Jeps.

Hvilken telefon er bedst til video?

Det korte svar er: Den telefon, du står med i hånden – det hele starter med din smartphone. Jeg er en af dem, der sanseløst begraver mig i appleprodukter. Sådan er det. Om du er til det ene eller andet mærke har jeg ingen holdning til, og alle de der stats om opløsning etc. vil jeg trygt overlade til andre. Men overvej hvilken kontekst du skal filme i – size does matter.

Jeg har lavet en del video ude i marken (i bogstaveligste forstand – som Social Media Manager i Økologisk Landsforening), og her er det min erfaring, at der er værdi at hente i størrelse og vægt. En større og tungere telefon har to fordele:

 • Det er nemmere at lave en stabil optagelse uden for mange rystelser
 • Det er hurtigere at få overblik og redigere din video on the go med en større skærm

Husk også at tjekke, hvor meget plads du har. 10 GB kan hurtigt forsvinde, når du først er i gang. Køb en telefon med rigeligt plads, eller sørg for at rydde godt op i billedearkivet.

Bedre lyd med mikrofoner

Afhængigt af dit formål behøver du i princippet ikke andet udstyr end din telefon. Men hvis du skal optage udendørs, lave interviews mv. er det en mægtig god ide at have et par mikrofoner i baglommen. De behøver ikke at koste alverden, til gengæld løfter de som regel kvaliteten af din video markant.

Jeg bruger selv disse to:

 • Røde VideoMic Me er en retningsbestemt mikrofon. Der medfølger en vindhætte, der gør den ekstra brugbar udendørs. Se evt. denne promotion video
 • iRig Mic Lav  er en knaphulsmikrofon egnet til interviews. Jeg har købt et sæt med to mikrofoner, så man enten kan få interviewspørgsmålene med eller optage to samtidig

Husk lige at teste lydniveau, inden du filmer – især de små knaphulsmikrofoner kan være følsomme. Her gælder det om at finde den rette placering i forhold til baggrundsstøj.

Redigering

Det vil (næsten) altid være nødvendigt med en form for redigering. Der findes et rødt hav af redigeringsprogrammer. Jeg bruger iMovie. Fordi det er simpelt at bruge og alt rigeligt til basal redigering. iMovie kører desuden både på desktop og mobil. Det er en fordel, hvis du skal redigere på farten.

Jeg har også et bud på en anden god redigeringsapp nederst i indlægget. Så ved du det.

Video fra Northside

Ovenstående video er fra Northside 2016 som vi dækkede på I love øko’s facebookside, og er en af to videoer, som vi producerede på mobilen. Der er 10.000 ting, der kunne gøre bedre, men det hele blev lavet på 4 timer. Det var fedt! Arbejdsgangen så sådan ud:

 1. Planlægning: Hvad skal vi have folk til at tale om, hvilke spørgsmål stiller vi (til alle) etc.
 2. Ud at interviewe og en masse klip i kassen
 3. Materialet ses igennem og vi noterer hvilke klip, der passer sammen
 4. Der klippes, gemmes og uploades på Facebook.

Alt sammen med en iphone og en mikrofon. Go!

Sæt tekst på din video

Har du bedre tid, skal du sætte tekst på din video. Sgu. Jeg kunne kaste om mig med statistikker, men du ved det jo godt: Dit publikum vil kvittere med glæde, entusiasme og peppe din reach betragteligt op.

Nedenstående video (kyndigt redigeret af Johanne la Cour) er et fint eksempel på, at du med fordel både kan arbejde med undertekster og bruge tekst som visuelt elementer i din video.

Her har vi igen brugt iMovie til redigering, kodet teksterne i Aegisub og efterfølgende uploadet dem til Facebook sammen med videoen. Du kan også lægge tekster på via YouTube, hvis du ikke har behov for at styre tekststørrelse mv. Eller du kan vælge at hard code dine tekster med programmer som Filmora (som også har en app til mobilen), så teksterne så at sige sidder fast på videoen uanset hvor eller hvordan den vises. Og så skal du liiige downloade Vont som er også gør det nemt at smide tekster på – især egnet til hurtig redigering af din næste video til Instagram.

Lidt musik, tak!?

Overvej også at spice din video op med underlægningsmusik. YouTube har et stort musikbibliotek du kan bruge løs af. Det har Bensound også.

Et par sidste erfaringer i farten

 • Hvis du laver interviews kan det være en god ide at være to. En til at styre kameraet og en til at interviewe.
 • Det kan være en god ide at købe en trefod til telefonen – både en fordel, hvis du lige skal stille kameraet , men gør det også nemmere at lave et stabilt billede.
 • Køb en power bank, så du ikke løber tør for strøm (for jo, det gør du).
 • Husk altid at tage dækbilleder, der kan klippes ind og underbygge den historie og stemning, du vil skabe
 • Sæt altid din telefon på flymode, når du optager. Det er surt at få blive afbrudt af et opkald, når du optager
 • Og nu vi er ved det: Dobbelttjek altid, at du filmer og ikke bare tager et billede – især vigtigt ved interviews (undskyld, Hella Joof)

Hov, og leg også lige med Magisto, som er en både sjov og effektiv app til hurtigt at smække en video sammen med musik und alles. Fungerer klart bedst med mange mindre videklip og/eller billeder. Er gratis, men du får klart mest ud af den, hvis du køber den.

Over til dig

Her er hvad jeg lige kunne komme på, men jeg vil selvfølgelig meget gerne høre dine erfaringer også! Kom gerne med input og ideer i kommentarfeltet.

8 Replies to “Video med mobilen? Her er mine bedste tips og tools

 1. Tak for deling Tobias. Det er guldkorn det der.

  En enkelt ting jeg selv har brugt nogen gange er at køre lyden via ekstern devise. F.eks hvis du skal skyde video med lang afstand til den der speaker.

  Der har jeg haft min knaphulsmikrofon til at gå til en zoom h1. Giver god lyd. Husk at lav et klap når du starter optagelse, så kan du i redigeringen lave synd af billede og lyd.

  Mvh
  Bjarke

  • Tak for tippet, Bjarke. Meget enig; det kan helt klart have sine fordele at optage lyden for sig, som du også nævner i eksemplet. Specielt, hvis man alligevel skal redigere efterfølgende.

   Vh Tobias

  • Mange tak, Dorte – er glad for, at det kan bruges!

   I forhold til apps til redigering kan jeg lige supplere: Er ved at afprøve appen Moments, der virker lovende både med hensyn til billeder og video – virkelig mange muligheder for at styre optagelserne. Vender tilbage når jeg har fået den testet igennem.

   Vh Tobias

 2. Hej Tobias.
  Jeg har kastet mig ud i at ville videodokumentere mit feltarbejde, til mit speciale.
  Har du nogle tips til mikrofoner m.m., når feltarbejdet foregår i en skoleklasse?

  • Hej Marie. Det kommer meget an på hvilke optagelser du vil lave. Det mest fleksible er nok en retningsbestemt mikrofon, som sidder på telefonen. Den gør det også nemmere at fange lyd på (lidt) afstand. Til interviews ville jeg til gengæld nok foretrække en knaphulsmikrofon, som også godt kan holdes i hånden i en snæver vending – hvis du både skal have spørgsmål og svar med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *